dinsdag 31 maart 2009

31 maart


Vandaag een stukje geschreven dat onder meer over 'het k-woord' ging. Een woord dat ik liever niet noem, daar ging het stukje ook over. Afgewerkt, gesaved, opgestuurd naar de opdrachtgever, drie dagen voor de deadline, klaar. Beter kun je je niet voelen. Nog nagenietend in de zon vraag ik me plots af: 'k-woord'? Op weg naar mijn woordenboek begint het te dagen, ik zweet al een beetje. Het k-woord, zegt Van Dale, moet met c. Slechter kun je je niet voelen.


Voor goede taal moet je bij Aldi zijn. Daar bieden ze vanaf zaterdag 'voer voor vijvervissen' aan. Een halve liter voor 3,99 €. 't Ziet eruit als een plastic bakje vol korrels, maar ik weet wel beter als ik vanavond laat nog eens zappend het televisieaanbod bekijk. Wat valt daar zoal te zien? Precies. Wie kan het mooier zeggen? Ik zet mijn schubben op en doe mijn kieuwen toe. Dan maar zonder eten na
ar bed.
















dinsdag 17 maart 2009

17 maart


'Er zijn er die schilderen, en er zijn er die ergens verf op doen', zei iemand vandaag. Het klonk als een levenswijsheid. Ik voelde me aangesproken, want ik was met rol en muurverf aan de slag. Maar toen dacht ik: zo ken ik er ook een paar.

Er zijn er die koken, en er zijn er die iets in een pan doen. Er zijn er die schrijven en er zijn er die iets op papier zetten. Hugo Claus was zeker een die schreef. De Meester is bijna een jaar dood. God hebbe zijn ziel, als het ware. We weten wat hij van goden en zielen dacht. Van al diegenen die hem inmiddels heilig hebben verklaard, hoeft Claus gelukkig niets meer te denken.

vrijdag 13 maart 2009

13 maart

'Hoe is 't ?' vragen de mensen als ze je tegenkomen. 'Hoe gaat het?' 'Alles goed?'

Het is nooit de bedoeling dat je 'Slecht' zegt. Dan moet een serieus gesprek worden begonnen, daar is geen tijd voor.

'Goed, en met u?' is het beste antwoord. 'Bwah' kan nog net, of 'Goed zeker?' of 'Ik klaag niet'.

'Ça va?' 'Bah ja'.

Dat is goed genoeg. Het gesprek kan kabbelend verder: 'Schoon weer'. 'Veel volk hier'.

'Krijgt ge uw dagen een beetje gevuld?' vragen ze mij tegenwoordig.

'Dat valt wel mee', antwoord ik. 'Dat zal wel', zeggen ze dan.

dinsdag 3 maart 2009

3 maart

't Is alweer een tijd stil in de rubriek lelijke, stomme of anderszins belachelijke woorden. Vandaag dus: opportuniteit.

Voorbeeld: 'Maar ik heb toch vertrouwen in de Belgische bouw- en verbouwsector, die flexibel kan inspelen op de crisis. Denk maar aan de opportuniteiten inzake hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen'. (Organisator Geert Maes van Batibouw)

'Kansen', zou ik zeggen, of 'mogelijkheden'. Maar dat is niet hetzelfde. Aan 'opportuniteit' zit altijd een geurtje van gewin. Er kan wat aan verdiend worden. Niet toevallig staat het in het woordenboek vlak onder 'opportunist' en 'opportunistisch'.

Zo'n opportunist, zegt mijn Van Dale, is 'iemand die profijt probeert te trekken van de omstandigheden'. Profijt, zie je wel? Opportunisme is 'het handelen zonder bepaald beginsel waarbij men er naar streeft elke omstandigheid ten gunste van zich of zijn partij aan te wenden'. Precies.

Opportuniteit is 'geschiktheid van tijd of gelegenheid', zegt Van Dale. Als dat te simpel is, mag het ook zo: 'Een opportuniteit is een optionele gelegenheid uit meerdere keuzemogelijkheden die uitzonderlijke consequenties met zich mee brengt of de kans op deze consequenties vergroot.'

Kan het nog dikker? Zeer zeker:

'Laat er een situatie S1 zijn, waarin men een opportuniteit heeft. Als men op de opportuniteit is ingegaan, heet de situatie S0. S1 kan op zichzelf positief uitwerken op de situatie door gevoelens van progressie en gelukzaligheid op te wekken. Daarmee is onbewust ingegaan op de opportuniteit "het hebben van een opportuniteit". '

Enzovoort. Deze en meer hilarische onzin staat in Wikipedia (categorie economische theorie, maar dat wisten we al).

http://nl.wikipedia.org/wiki/Opportuniteit

http://taal.vrt.be/taaldatabanken_master/taalkwesties/o-oz/tk-o0171.shtml

zondag 1 maart 2009

1 maart

Vandaag is de lente begonnen. Tom Boonen won Kuurne-Brussel-Kuurne en in mijn tuin, op en onder de tropisch-houten bank en tafel, paarden twee katten met luid en onbeschaamd vertoon. (Een was de moeder van mijn kat genaamd Manneke Poes). Ook scheen de zon, zodat ik voor het eerst dit jaar buiten de krant kon lezen terwijl een warmeluchtballon luid blazend laag over de tuin van mijn buurman voorbijgleed.

Wat stond er in die krant? Een interview met Rani de Coninck. Rani weet het niet, maar ze is samen met Mieke Vogels en Helmut Lotti de Bekendste Vlaming die nog voor mij op de schoolbanken zat.

'Ik ben altijd een buitenbeentje geweest in het mediawereldje. Het werk op zich doe ik ontzettend graag, maar ik heb een hekel aan de bijbehorende BV-cultuur en de verplichting om naar de juiste recepties en feestjes te gaan', zegt Rani. Dat zeggen ze allemaal natuurlijk. Maar van Rani wil ik het ook geloven, zoals ze daar zat vroeger, in haar tolkenkotje, en altijd goed werk deed maar dat zelf niet leek te geloven.