maandag 26 maart 2012

26 maart

 
Als ik ooit na dit leven terugkeer voor een volgende, wat onwaarschijnlijk is maar niet onmogelijk, dan wil ik dat het liefst als background vocalist van Leonard Cohen. De goeie Leonard zal nog altijd de wereld rondtoeren, want hij is onsterfelijk, en hij zal het geld nodig hebben, want hij wordt als vanouds door oplichters opgelicht.

Ik zal voor de gelegenheid een vrouw moeten worden, de goede Leonard laat zich niet door mannenstemmen begeleiden, maar dat kan geen probleem zijn. Wel zal ik beter moeten zingen dan in dit leven nu. 

Maar dan op de eerste rij te mogen staan, dag na dag, in Sidney en Tokio en Gent en Helsinki, op geen drie of vier passen van de goede Leonard vandaan, hem te horen, hem te kunnen zien met zijn malle hoedje, en mee te mogen zingen van Where, where is my gipsy wife tonight?

Een van die drie te mogen zijn, of wie weet alle drie samen, het is eerder vertoond: één god, drie personen. Niet dat ik mij god zou wanen. Die rol kan alleen voor de goede Leonard zelf zijn weggelegd. Clapton is dan al lang vergeten.

Nu, als alle drie te veel gevraagd is, dan liefst Sharon Robinson


zondag 11 maart 2012

11 maart

 
Fischabfall auf dem Staket ist verboten. Zo, mochten er op de pier in Nieuwpoort Duitse Angler in de weer zijn, dan weten ze het ook. Vissen mag, dat vinden de op- en afwandelende toeristen stemmig, maar het Staket moet wel schoon blijven. Wie zijn vers gevangen schar wil gutten, zal het elders moeten doen. De bankjes die hier en daar aan de kant staan hebben nu ook bordjes in drie talen, waarop de vissers gevraagd wordt er geen vis op te kuisen.

Zo willen ze het hebben in Nieuwpoort tegenwoordig: proper en gekuist. Nieuwe steentjes op de zeedijk, glimmende pleintjes met glazen windschermen, overdekte zitbanken, poëziefragmentjes over de zee van Claus en Snoek en zelfs Brel (in het Nederlands), wat kun je nog meer doen als de vuile duinen al tientallen jaren zijn opgeruimd en vervangen door nette betonnen gebouwen, honderden, row on row.

Wafels eten, trappist drinken, handtassen kopen, de hond uitlaten, zijn drollen oprapen. Er mag zelfs op het zand gelopen worden, in afwachting van de dag, ongetwijfeld nakend, dat de autoriteiten ook het strand in kavels gaan verdelen en vol stijlvolle residenties zetten.

Naar de zee kijken, waar en indien mogelijk, blijft zolang toegestaan. 



dinsdag 6 maart 2012

28 februrai

 

Wat een geluk dat ik deze gazet gratis mag gebruiken in het café, dat ik er geen euro en twintig cent voor gegeven heb, want wat ik hier lees, het tart het voorstellingsvermogen.
Een stukje van de hoofdredacteur, de baas van de gazet godbetert, waarin die zegt dat wij Belgen meer ambitie moeten hebben, meer moeten zeggen dat we goed zijn, dat we de beste zijn. Jezus Christus, daar heb je toch de Nederlanders voor?

Het was natuurlijk naar aanleiding van de Oscarnominatie van Rundskop, en nu ergerde die hoofdredacteur zich eraan dat iedereen maar zei van OK, ja, ook goed, die Iraanse film was toch wel beter. Als hoofdredacteur van een toonaangevende gazet zou je de Belgen toch wat beter mogen kennen, en weten te waarderen.

Waarom verliezen wij in het voetballen? Waarom halen wij zo weinig Olympische medailles of Nobelprijzen in de literatuur? Heeft die hoofdredacteur daar al eens over nagedacht? Wil hij dan in China wonen, of de VS, of in Noord-Korea? Daar winnen ze altijd, verliezen mag niet, en mocht je toch eens niet winnen, dan is liegen toegestaan, zeg maar verplicht.

Als hoofdredacteur van een gazet zou het al eens bij je opgekomen kunnen zijn, dat de landen waar je het minst over hoort misschien wel die zijn waar de mensen hun zaakjes het best voor elkaar hebben. Luxemburg, ik zeg maar wat.

En dan een hele pagina, met dikke kop en grote foto, over een Vlaamse minister van cultuur die Schoenmakers gezegd heeft in plaats van Schoenaerts. Moet ik dat lezen? Waar gaat dat dan over? Ik dacht dat dat soort gazettenpraat iets voor de Engelsen was, iets voor The Sun on Sunday nu News of the World er niet meer is, of voor de Duitsers in Bild. Maar nee, het is nu ook voor De Morgen.
Stel je voor dat Di Rupo een keer Bert De Wever zou zeggen! Kan zo iemand premier van België blijven? Nou, dat zal De Morgen dan wel weten.

O o, ik wacht wel even voor ik mijn Orval van 't schap nog eens door een Vlaamse kwaliteitskrant laat bederven. Het is dat ik een echte Belg ben, of ik beweerde hier dat zulke zevers nergens elders ter wereld te lezen zijn, Nederland meegerekend.