vrijdag 29 maart 2013

29 maart

Gisteren eens lekker wezen wandelen, maar koud als het was, zijn mijn gade en ik daarvoor wijselijk binnen gebleven. Omdat we ook niet zo graag bergop lopen, hebben we maar de roltrappen genomen. Dat was in Antwerpen, in het Museum aan de Stroom. Je rolt er beetje bij beetje van de begane grond naar het panoramaterras op de tiende etage, en op elke verdieping kun je rondlopen en door de gegolfde ruiten uitkijken over het almaar kleiner wordende en uitdijende stad, dat tot voor kort nog van iedereen was. Ja in Antwerpen is 't Stad onzijdig, zoals ook 't Zuid, waar ze in Gent liever de Zuid zeggen, maar Gent is Antwerpen niet.

Als je dat allemaal doet, tot boven en weer terug, en je neemt je tijd om eens goed alle kanten uit te kijken, dan ben je gerust een dik uur zoet, dat is zonder de koffie beneden in café STORM. Volgens de folder heeft dat café 'comfortabele leren zitbanken', maar vergeet het. Die zitbanken hebben een hoge rugleuning die in het midden zo ver uitpuilt, dat je nog maar net met grote moeite je billen op het smalle zitvlak kunt houden. Maar dat terzijde: een wandeling in het MAS kan ik iedereen in deze barre tijd aanbevelen.

Bij de koffie bedacht ik dat musea tegenwoordig van die trendy sexy namen hebben. In Antwerpen hebben ze nog een MUHKA, een FoMu en een MoMu. Brussel heeft zijn BOZAR, Gent zijn SMAK en zijn STAM, maar ook nog een MIAT voor Industriële Archeologie en Textiel. In Oudenaarde hebben ze een MOU, in Oostende het Mu.Zee, nabij Mons le MAC’s, het Musée des Arts Contemporains. Het schijnt dat er in Sint-Katelijne-Waver een Groentemuseum is dat 't GROM heet. Zouden ze misschien eerst de naam bedenken, en dan overleggen wat ze er ten toon zullen zetten? Het KASK is ook mooi, geen museum maar de Gentse Academie, tegenwoordig School of Arts van de Gentse Hogeschool, waar ik in een vroeger leven nog gewerkt heb, in de tijd toen mijn bescheiden departement helaas nog geen faculteit was.

 
Nu ben ik wel stevig aan het afwijken, maar dat komt omdat ik zeer binnenkort mijn gratis buspas krijg van De Lijn, zodat ik op de kosten van mijn jonge hard werkende nog niet gepensioneerde landgenoten heelder dagen van hot naar her kan rotsen, ik mag ook op de trein voor een belachelijke zes euro retour, en ik zit daar zo naar uit te kijken dat ik mij voor het eerst sinds lang weer herinner dat ik vroeger nog gewerkt heb, ik bedoel tegen betaling, en waar dat wel was, en voor het eerst sinds nog langer tel ik echt af naar mijn verjaardag, ik kan niet wachten tot ik die buskaart heb, zeker nu mijn gade ze wel al heeft, er staat Omnipas 25+ op, bij De Lijn durven ze met hun PR wel eens overdrijven, maar ik zal wel de laatste zijn om ze dat kwalijk te nemen.

maandag 25 maart 2013

Taaltips: Directe rede voor gevorderden (bis)

Uit De Standaard Online, over minister Geens van financiën:

'Het is belangrijk dat ons land structureel zware inspanningen doet. Maar tussen de maatregelen mogen gerust ook eenmalige inspanningen zitten', spaarde hij de kool en de geit.

zondag 24 maart 2013

24 maart

 
Vandaag meegemaakt: een aperitiefconcert in de muziekacademie van mijn stad S. Jonge laureaten van de pianoswedstrijd Cantabile 2012. Jong wil zeggen: tot 19, maar enkele van deze pianisten zijn nog een heel stuk jonger. De laatste op het programma, zo wordt ons meegedeeld, zal vandaag niet spelen. Zij heeft 'een ongelukje gehad'. Geen nood, de voorzitster van Cantabile heeft uit Tongeren een vervangster meegebracht. Zo krijg ik Emmy Wils te horen en te zien. Tja, deze jeugdige Emmy kan vast ook nog bijleren, maar wat dat zou zijn, ik zou het bij god niet weten.

woensdag 20 maart 2013

Taaltips: Directe rede voor gevorderden

 Bekijk goed deze zin uit De Standaard Online van 20 maart:

'Het is begrijpelijk dat men de taal van het herkomstland wil onderhouden, maar dat mag geen problemen geven om samen te leven', is Smet duidelijk in Le Soir. 

Is Smet duidelijk in Le Soir? Nu zelf aan het werk!

'Ha, dat zal die nieuwe paus zijn', trekt Di Rupo zijn strikje recht.
'In zo'n weer fiets ik niet', blijft Boonen in de bus zitten.
'Die van Cyprus kunnen er niet mee lachen', zit Van Rompuys vrouw naast Mugabe.
'Alles moet naar Vlaanderen', komt Bourgeois ook eens op de televisie.
'Dat pleidooi kan nog wel even duren', moet Vermassen niet naar zijn woorden zoeken.
'Er zijn te veel ambtenaren', heeft Bogaert ze allemaal nog eens goed geteld.
'Schat, de vuilniszak staat nog niet buiten', laat mijn gade geen twijfel bestaan over wat mij te doen staat. 
 

dinsdag 12 maart 2013

11 maart



'Als het algemeen belang daarbij toch zou komen bovendrijven, moet dat vooral aan het toeval worden toegeschreven.'

Wat mij in deze uitspraak even de adem afsneed, was dat ze daar gewoon stond. Als afsluiter van het artikel, zonder verder commentaar. In een serieuze gazet als De Standaard. 

Het is dat het daar zo staat. Niet eens cynisch: a statement of fact.

donderdag 7 maart 2013

7 maart

 
De moeder van alle verkiezingen: is het niet stilaan goed geweest? Copernicaanse omwenteling, wie verzint het allemaal? Mag het een beetje bescheidener? Wat zin voor proportie, misschien? Iemand zal die dingen ooit wel voor het eerst hebben gezegd, en dat zal dan wel aardig geklonken hebben, die eerste keer. Wat overstatement voor het effect, allez vooruit. Maar daarna mag het van mij weer serieus worden. Niks moeder, niks Copernicus. Bescheidener? Minder pretentieus, bedoel ik, wat minder hysterisch, als het kan. Verkiezingen hebben geen moeders. Copernicaanse omwentelingen gaan over sterren en planeten, niet over het landje België. Dat overigens een sympathiek landje blijft, zolang de mensen er zich niet zot laten draaien. Daar wil ik wel voor stemmen volgend jaar: dat iedereen weer een beetje gewoon doet.