dinsdag 18 december 2012

18 december

 
Gisteravond bospaddenstoelen-truffelgratin gegeten, met geraspte kaas. Tja, men wil wel eens wat anders dan witloof in hesp. Het gerecht kwam kant en klaar in een aluminium bakje, 20 minuten te verhitten in een voorverwarmde oven bij 200°. Tja, men wil wel eens wat anders dan een uur in de keuken staan. 'Delicieux', stond er op de verpakking in sierlijke letters. Toch maar eens de ingrediënten bekeken.

Verse aardappelen: 49%.
Saus: 44 %. In die saus zit vetpoeder, glucosestroop, caseïnaat, pentakaliumtrifosfaat en nog wat dingen, zoals gemodificeerd zetmeel en gistextracten. Kaliumsorbaat, natriumbenzoaat, guarpitmeel, xantaangom, ascorbinezuur, glucono-delta-lacton, ik citeer maar wat uit de veel langere lijst. In de saus zitten zelfs bospaddenstoel (0,5%) en truffelstukjes (0,1%).
En voor de oplettende lezer: geraspte kaas, 7%.

De voorbije nacht herhaaldelijk uit mijn bed opgestaan, omdat mijn avondmaal niet wilde verteren. Ik had het moeten weten: Délicieux is met é. Het zullen de paddenstoelen en de truffels geweest zijn.

 

zaterdag 15 december 2012

15 december


Pigeon kicker staat bovenaan mijn shortlist voor het mooiste woord van 2012. Engels, maar dat maakt niets uit. Ik kwam het tegen in een interview met Dustin Hoffman naar aanleiding van Quartet, zijn eerste film als regisseur (Hoffman is 75).

Heel lang geleden begon hij al eens een film te maken, maar hij maakte hem niet af. Hij stuurde zichzelf weg als regisseur. Ik heb gehoord, zegt de interviewer, dat je wegging omdat je niemand had om tegen te schreeuwen. 

Leuk, zegt Hoffman, maar niet juist. Ik schreeuw alleen tegen producers en studiochefs. Je moet niet schreeuwen tegen mensen die niet terug kunnen schreeuwen. De schreeuwers waar ik niet van houd, zegt Hoffman, noem ik de pigeon kickers. Regisseurs die tekeergaan tegen figuranten en mensen die zich niet kunnen weren.

Likken naar boven, trappen naar beneden. Ik kende dat volk al. Nu heb ik er ook een naam voor. 

 

dinsdag 11 december 2012

11 december


In een vorig leven was ik met vertaling bezig. Je moet lezen wat iemand zegt, doorgronden wat hij bedoelt, en die bedoeling in een andere taal weergeven met minimaal verlies aan vormelementen.
Ik gaf mijn studenten opdrachten, die altijd begonnen met: 'Vertaal!' 

Neem nu dit tekstfragment, uit het bestuursakkoord (Veilige stad, Ruimtelijke veiligheid, punt 114) van de nieuwe coalitie in Antwerpen:

'Adequate verlichting en zichtbaarheid verhogen de sociale controle en het veiligheidsgevoel. In de Antwerpse parken kan dit, eventueel gecombineerd met de introductie van camerabewaking, waar mogelijk kwalitatieve horecazaken aantrekken. Het Stadspark krijgt hierin prioriteit, met respect voor het karakter als monument.'

Vertaal!

'Als er maar overal genoeg licht is, ziet iedereen beter wat iedereen doet, en zijn de mensen niet zo bang. In de Antwerpse parken krijg je, als je ook camera's ophangt, er nog dure eettenten bij ook. We beginnen in het Stadspark, [onvertaalbaar].

Tja, 'het karakter als monument', ik zou het ook niet weten. 
 

woensdag 5 december 2012

5 december


Net voor ik vanavond toch ten minste een keer onbezorgd in bed hoop te kruipen en onbekommerd in slaap te vallen, zoals dat elke avond zou moeten zijn, lees ik op de website van de vrt-nieuwsdienst én van The Guardian dat Zwarte Piet 'racistisch en denigrerend' is.

Veel meer wil ik daarover niet zeggen, men moet de onzin niet meer tijd geven dan hij verdient. Wie zich desondanks eens goed wil laten gaan in ik ben goed en gij zijt kwaad (ik parafraseer hier het oude Marialied), staat het vrij het stuk in The Guardian te lezen, en als dat niet zou volstaan, zijn er daaronder de comments van al de anonieme mee-eters.  

Wie in heel het verhaal opvallend afwezig blijft is de Goede Sint zelve, dat heeft hij dan weer slim bekeken.

PS In mijn schoen toch maar wat klontjes gedaan voor het paard. Een schimmel, naturally


zondag 2 december 2012

2 december


December is niet mijn favoriete maand. Als deze uitspraak klinkt als een litotes, zo is ze ook bedoeld. Het is donker als je opstaat, donker voor er tijd is om aan de avond te denken. Er lopen in belachelijke kostuums gehulde baardige mannen rond, overal bouwen mensen aanstootgevende structuren met knipperlichtjes en plastic coniferen. Het jaar is stervende, dat is eraan te zien. Men moet maar wachten op 1 januari. Op de boekenbeurs heb ik daar laatst een kaartje voor gekocht. Je kunt het naar dierbaren opsturen. NEW YEAR SAME SHIT staat erop. Geef mij maar maart.