dinsdag 3 december 2013

2 december

'Voor één kilo vlees is zeven kilo graan nodig', zegt An Kokken van Netwerk Bewust Verbruiken in De Morgen van 30 november.
'Om één kilo biefstuk te maken is minstens 25 kilo voer nodig', zegt Rutger Bregman in De geschiedenis van de vooruitgang.

Wil iemand mij eens zeggen hoe het écht is? Of verhouden de kosten van 'biefstuk' tot 'vlees' zich als 25 tot 7? Welk vlees dan wel? Varkenspoten? Kippemaagjes?
Je doet als bewuste burger je best het maatschappelijk debat een beetje te volgen, maar degenen die je daarbij zouden moeten helpen, de kenners, ze gooien maar wat met hun pet.

Nog gortiger wordt het, als in dezelfde Morgen twee experts over de nieuwe bankenwet hun zeg mogen doen. Dan zeg je: nu zal ik het eens weten, maar vergeet het maar.

'Het is gedaan met casinobankieren', zegt Michel Vermaerke van Febelfin.
'Banken nemen veel te veel risico', zegt Ivan Van de Cloot van Itinera.
'Banken speculeren nauwelijks', zegt Vermaerke.
'Speculatie op grote schaal blijft mogelijk', zegt Van de Cloot.
'Opsplitsing van de banken is schadelijk voor de economie', volgens Vermaerke.
'Splitsen verkleint de riscico's', vindt Van de Cloot.
'De werkgelegenheid komt in het gedrang', zegt de een.
'Veilig bankieren levert ook jobs op', zegt de ander.
Enzovoort.

Zou het kunnen, dat de economen het zelf ook allemaal niet weten?
'Zoek een willekeurig standpunt uit en er is altijd wel een "topeconoom" die het met de benodigde cijfers en modellen wil onderbouwen', las ik onlangs ergens, waar ook weer? Juist, in De geschiedenis van de vooruitgang
Zou het waar zijn? En van die 25 kilo dan ook? 

(Met dank aan R uit L - en N) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten