'Voor
één kilo vlees is zeven kilo graan nodig', zegt An Kokken van
Netwerk Bewust Verbruiken in De
Morgen
van 30 november.
'Om
één kilo biefstuk te maken is minstens 25 kilo voer nodig', zegt
Rutger Bregman in De geschiedenis van de vooruitgang.
Wil iemand mij eens zeggen hoe het écht is? Of
verhouden de kosten van 'biefstuk' tot 'vlees' zich als 25 tot 7?
Welk vlees dan wel? Varkenspoten? Kippemaagjes?
Je
doet als bewuste burger je best het maatschappelijk debat een
beetje te volgen, maar degenen die je daarbij zouden moeten helpen,
de kenners, ze gooien maar wat met hun pet.
Nog
gortiger wordt het, als in dezelfde Morgen twee experts over de
nieuwe bankenwet hun zeg mogen doen. Dan zeg je: nu zal ik het eens
weten, maar vergeet het maar.
'Het
is gedaan met casinobankieren', zegt Michel Vermaerke van Febelfin.
'Banken
nemen veel te veel risico', zegt Ivan Van de Cloot van Itinera.
'Banken
speculeren nauwelijks', zegt Vermaerke.
'Speculatie
op grote schaal blijft mogelijk', zegt Van de Cloot.
'Opsplitsing
van de banken is schadelijk voor de economie', volgens Vermaerke.
'Splitsen
verkleint de riscico's', vindt Van de Cloot.
'De
werkgelegenheid komt in het gedrang', zegt de een.
'Veilig
bankieren levert ook jobs op', zegt de ander.
Enzovoort.
Zou
het kunnen, dat de economen het zelf ook allemaal niet weten?
'Zoek
een willekeurig standpunt uit en er is altijd wel een "topeconoom"
die het met de benodigde cijfers en modellen wil onderbouwen', las ik
onlangs ergens, waar ook weer? Juist, in De
geschiedenis van de vooruitgang.
Zou het waar zijn? En van die 25 kilo dan ook?
(Met dank aan R uit L - en N)
Zou het waar zijn? En van die 25 kilo dan ook?
(Met dank aan R uit L - en N)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten