donderdag 30 juni 2016

30 juni


Soms denk ik wel: moet ik mijn vakanties niet eens helemaal anders aanpakken? Hoe dan? Mijn nieuwe buur weet hoe. Hij is een dag of drie geleden naast me neergestreken met een piepklein tentje en een zwarte kajak waar de Zweedse vlag op prijkt. Ik zie hem uren lang met kwast en polyester in de weer. Het blijkt dat hij op een steen gelopen is, er zit een lek in zijn boot. Hij laat me zijn kaart zien: vertrokken in Venetië, helemaal om Italië, tot hier al in Lazio. Nog te gaan: de rest van Italië, de Franse Middellandse Zeekust, Spanje, Gibraltar, Portugal, de Atlantische kust, België, Nederland, Duitsland, Denemarken. Hoever vaart hij uit de kust? Five hundred, thousand, zegt hij. Hij maakt een gebaar dat de branding moet voorstellen. I am late, zegt de Zweedse buur nog. Wanneer is hij weer thuis? Before the ice, I hope

Klik om te vergroten
 

zondag 26 juni 2016

25 juni


Gisteren kocht ik een gelato medio met twee bollen limone bij Gatta op de Corso Manfredi, dat kostte me 1,50 € en was mogelijk het beste ijsje dat ik in mijn leven gelikt heb, of het zou die keer in Pizzo Calabro geweest moeten zijn, maar dat is te veel jaren geleden, ik kan niet meer vergelijken. Wel weet ik nog dat het ijsje in Pizzo een melone e limone was, mijn favoriete combinatie, tot gisteren.

Bij Gatta hadden ze geen melone, dus koos ik maar twee keer limone, en omdat ik limone net nog lekkerder vind dan melone, was dat een verbluffend lekker ijsje. Overigens doen ze hier hun ijs niet in bollen, ze scheppen het met een soort plankje en boetseren het vakkundig bovenop de cono. Het duurt allemaal wat langer, dat maakt het natuurlijk nog lekkerder.

De mensen beheersen ook de kunst om ijsjes te likken en tegelijk te praten, wat niet zo vanzelfsprekend is als het klinkt, als je weet dat ze om te praten hun handen nog meer gebruiken dan hun mond. Je moet het maar eens proberen.

vrijdag 24 juni 2016

24 juni


è il vostro turno: is dat niet de boodschap die elke in een rij aanschuivende mens wil zien?
Wat een prachtig idee van deze supermarkt om dat op de latjes te schrijven die je bij de kassa op de band zet, ter afbakening van je eigen aankopen. Geen melig geslijm à la wij bedienen graag de volgende klant, laat staan reclamekul waar het koopvee ook na de daad nog mee bestookt moet worden. En: vostro. Niet jijen en jouwen tegen de klant hier. Wel bij Lidl, heb ik gezien. Lidl è per te, maar die zijn voetbalsponsor natuurlijk.

dinsdag 14 juni 2016

donderdag 9 juni 2016

9 juni


De laatste keer dat ik dicht bij Griekenland was, was in 1968. Ik reisde met mijn broer en een paar vrienden door Joegoslavië, met ons vijven in een Chevrolet Bel Air van 1956. Geen wonder dat men ons voor Amerikanen nam, ergens in het binnenland trachtte een vader ons zijn dochter mee te geven. We waren tot Skopje afgezakt, Thessaloniki was niet ver meer. Ik wilde er dolgraag heen, maar enkele van mijn meer verstandige reisgezellen merkten op, dat we ook nog terug naar huis moesten.

En nu dus weer, gisteren. We maken een uitstap naar Ancona, mijn gade en ik, en laten er de auto achter in een parkeergarage nabij de Piazza Kennedy. Je bent er op een steenworp van de haven. We lopen naar het water, botsen op een stel reusachtige ferryboten. MINOAN LINES staat erop, ANEK en ΕΛΛENIK ΣΠIΡIT. Griekse vrachtwagens rijden af en aan, auto's met en zonder caravans, kampeerauto's. En ik heb het weer. Ik heb het nog altijd. Als Griekenland zo dichtbij komt, dan wil ik daar meteen naar toe.


9 juni


Mijne mond valt eigenlijk open, hoor ik de Vlaamse Minister van Onderwijs zeggen in het parlement. Ze heeft het tegen Caroline Gennez, en ze zegt: ge zijt ne flipflop, u en uw partij.
Tja. We moeten blij zijn dat de minister het onderwijs in het parlement beoefent, en niet voor de klas. Zelf zou ik als leerling niet verstaan wat ne flipflop is, ook niet nadat ik het lidwoord weer had omgedraaid. Verder zou ik het raar vinden, dat de minister iemand met ge aanspreekt, en in een adem ook met u. Ik denk, als ik in die klas zat, dat mijne mond ook open viel.

dinsdag 7 juni 2016

6 juni


Als ze je niet bedrogen hebben, zei mijn vader, dan zijn ze het vergeten. Het was een meer dan onvriendelijke uitspraak, zo onvriendelijk, dat ik liever in het midden laat over wie hij het had. Ik sta nu eenmaal de ever closer union van Europa voor, dan moet je je buren niet al te zeer schofferen.

Ik moest aan zijn uitspraak denken op het terrasje van Riva Bella, waar ik met mijn gade na het strand graag een aperitief gebruik. La stessa cosa heet die ondertussen, dat bestelt makkelijk. Die keer was de jonge baas buiten met zijn ombrellini in de weer, zijn moeder of zijn schoonmoeder sprong in aan de bar, waar ze een Britse toerist te woord stond.

Het was 2 juni, de nationale feestdag, op de televisie was iemand belangrijks te zien, misschien wel de president van de republiek. Het woord politica viel, en ook problemi. Dat verstond de Brit wel. Wij hebben ook onze problems, zei hij in het Engels. Brexit, in or out. En over the EU, dat het daar allemaal bandits zijn.

De vrouw knikte en lachte maar wat, de toerist ging aan zijn tafeltje zitten. En dan moest ik denken aan een Portugees grapje dat ik laatst las in The Guardian: 'Uit een recente enquête blijkt, dat elf van de tien Spanjaarden zich superieur voelen.'

Een beetje schofferen kan wel, in onze ever closer union of bandits.