zaterdag 24 augustus 2019

24 augustus


Ik loop niet graag rond in kleren met boodschappen op. Als ik iets koop, zie ik erop toe dat er geen ongein op te lezen valt. Menige keer al viel mijn oog op een aantrekkelijk t-shirt of een aardige trui, tot ik het kledingstuk omdraaide en zag dat het weer van dat was. Ik heb daar niets op tegen, maar ik laat het liever aan anderen over om daarmee rond te lopen. Zo erg moet het natuurlijk niet worden als de man van middelbare leeftijd die ik hier door de stad zag flaneren in een zwart t-shirt met de boodschap: Keep calm, I'm a doctor. Maar kijk, een week of wat geleden kocht ik in een bekende Duitse discountwinkel een keurig t-shirt in grijs en blauw, nadat ik het voor en achter op onbeschrevenheid had gekeurd. Ik liet het trots aan mijn gade zien. Weet je, dat er iets op staat? vroeg ze. Jawel. Op de linkermouw, in onopvallende zwarte letters. Certificate of Authenticity, 2011. Moet ik daarmee de straat op? En wat wil het ook zéggen? En als het niets wil zeggen, waarom staat het er dan op? En waarom altijd weer in het Engels? Ja, zo'n paraplu met Merde il pleut waar ik iemand eens mee zag, die wil ik doodgraag hebben. Dat noem ik een zinvolle boodschap. Daar kan eenieder zich in vinden, op een klamme regendag. Maar ik heb hem helaas nergens nog gezien.

maandag 19 augustus 2019

19 augustus


Of de Vlaamse leeuw een rode dan wel een zwarte tong moet hebben, daar gaat naar ik verneem in het thuisland het debat over. Historisch was de tong rood, maar mettertijd is hij in bepaalde kringen zwart geworden. Rood was er zo al geen geliefde kleur, in combinatie met zwart en geel werd hij ondraaglijk. Onverdraaglijk. Wat een hoop onzin. Vlaggen. Ons en hun, en hun zijn altijd de slechte. Never mind dat de toestand van de planeet zorgwekkend is. De Vlaamse voorhoede voelt zich niet aangesproken. Maar voor haar zwarte leeuw wil ze wel nog eens de barricades op.

vrijdag 16 augustus 2019

16 augustus



In Rochefort in het Franse departement Charente Maritime heb ik het woord transbordeur geleerd. Voluit is het pont transbordeur, de naam van een 66 meter hoog ijzeren
Klik om te vergroten
gevaarte dat de Charente overspant. Het verschil met andere bruggen is, dat je er niet over kunt lopen of rijden. Je steekt de Charente over in een soort kooi. Gondel zal wel een beter woord zijn. Deze nacelle hangt boven de rivier aan lange stalen kabels, die bovenaan de constructie aan een soort karretje op rails de oversteek maken. Karretje is natuurlijk helemaal mis, de transbordeur verdraagt geen verkleinwoordjes. Wat had ik graag met deze machine de oversteek gemaakt, maar helaas zit zij midden in een lange en ingewikkelde restauratie. Die verdient zij wel - er blijven wereldwijd maar acht transbordeurs meer over. Die van Rochefort staat er al sinds 1900. Toch maar goed, dat ze er zuinig op zijn.

donderdag 1 augustus 2019

1 augustus


On a eu un très beau mois de juillet, hoor ik een man zeggen op de markt. Vandaag is 1 augustus. Hij moet het over juli hebben voor ik hier arriveerde, op de vlucht voor de canicule in het binnenland. Het mooie weer wordt nu al een week gemaakt in onvoorspelbare en vooral korte opklaringen, als de zon even door een gat in het wolkendek breekt. Als het niet blijvend regent. Als de buien op tijd stoppen. Als de wind even wil gaan liggen. Als de ochtendmist optrekt. Als het kwik toch eens de twintig haalt. Pluie, pluies éparses, averses, rares averses, brumeux, nuageux, très nuageux, pluie orageuse, averses orageuses, risque d'orages, brume, bancs de brouillard. Dat zullen ze hier met un très beau juillet bedoelen. En het is nog waar ook. De heuvels, de baaien, de rades en de pointes, de zee in Finistère: ze verdragen geen al te blauwe lucht. Ze komen pas tot hun recht onder dikke grauwe wolken, met hier en daar, af en toe, niet te lang, een priemende zonnestraal voor het effect. Als het zo mooi niet was, ik was hier al weer weg.

- Overdrijf je niet een beetje?
- Ja, oké. Een beetje.