zaterdag 28 september 2013

27 september

 
Vanavond heb ik brood met kaas gegeten, Saint Nectaire en Saint Marcellin, met een tomaatje erbij. Minder gewoon was, dat ik binnen zat te eten, terwijl het buiten toch lekker zacht was, en dat ik boven mijn t-shirt een wollen trui droeg, en daarbovenop een fleecejasje, ik had een lange broek aan en warme sokken, en had mezelf verder in een dikke slaapzak gehuld. Niettegenstaande dit alles, werd het eten mij nog bemoeilijkt door hardnekkig tandengeklapper.
 
Ik had het koud, zoveel is duidelijk, en het spotje dat net boven mijn hoofd brandde en zijn warmte op mijn onderkoelde schedel liet stralen, vermocht niet daar veel aan te veranderen. Ik voelde me als een kachel die uit is. Je kunt erin poken en er kolen op gieten, maar uit is uit. Het is helemaal opnieuw beginnen, met krantenpapier en aanmaakhoutjes, en geduldig wachten tot de dikke gietijzeren bak van de warmte van het vuur doordrongen raakt, daar is tijd voor nodig.
 
In afwachting kan worden nagedacht over de geneugten van de Etang de Thau, wiens water nog altijd lekker is, elle est bonne, zeggen de Fransen, je kunt je zonder naar adem te hoeven snakken languit weg laten zakken, en zwemmen op de mild deinende golven, waarbij je beurtelings de boeien of de oesterbootjes of de bult van Sète ziet tegen de wolken in het snel tanende avondlicht, en je eigen handen en armen in het donkergroene water, of de bodem van de Etang waar die nog zichtbaar is.
 
Het water voelt aanvankelijk warm aan, je waant je in een overdekte piscine, dan wordt het allengs wat frisser, en koeler, en killer, en als je het kippevel begint te voelen, is het te laat. Je zet koers naar het strand, er zorg voor dragend dat je blijft zwemmen tot het einde, ook al is het water geen halve meter meer diep, maar vroeg of laat zul je toch rechtop moeten staan en op je strandhanddoek toestappen, en in die korte tijd, nog voor je droog bent en weer aangekleed, in die paar minuutjes gaat de kachel dan uit.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten